Büyük Orta Doğu Projesi ve Başkanlık Seçimi İlişkisi
Büyük Orta Doğu Projesi Nedir?
Büyük Orta Doğu Projesi (BOP), Amerika Birleşik Devletleri’nde George W. Bush yönetimi tarafından ortaya atılan siyasi bir terimdir. Bu proje, müslüman dünyasından İran, Türkiye, Afganistan ve Pakistan gibi ülkeleri kapsayan bir politika olarak tanımlanmaktadır.
BOP’un Hedefleri Nelerdir?
BOP’un hedefleri arasında zaman zaman Güney Kafkasya ve Orta Asya’daki çeşitli ülkelerin de dâhil edilebileceği belirtilmektedir. Bu proje, genellikle müslüman çoğunluklu alanları kapsamaktadır ancak evrensel bir kullanımı bulunmamaktadır.
Projenin Önemi ve Etkileri
Proje ortaya atıldıktan sonra Amerika Birleşik Devletleri’nde başkanlık seçimi gündeme gelmiş ve BOP süreci bir süre arka plana itilmiştir. Ancak George W. Bush’un tekrar seçilmesiyle birlikte proje tekrar ön plana çıkmıştır. Bazı kaynaklar, projenin hazırlanmasının arkasındaki neden olarak, ABD’de gerçekleşen 11 Eylül saldırılarını göstermektedir.
BOP’un Arka Planı ve Bush Yönetimi
Bush’un ikinci kez seçilmesinin ardından BOP tekrar gündeme gelmiştir. Projenin hazırlanmasında etkili olan düşünce kuruluşu RAND Corporation tarafından hazırlanan raporda, İslam dünyasının ABD tarafından nasıl kontrol altına alınabileceği konusunda çeşitli stratejiler sıralanmıştır. Türkiye ise demokratik İslam örneği olarak nitelendirilmiş ve ülke halkının ABD’ye karşı tutumunun ele alınmıştır.
BOP Hakkında Resmi Belge ve Bush’un Açıklamaları
Bugüne kadar BOP ile ilgili resmi bir belge yayınlanmamış olsa da, Bush’un yaptığı bazı konuşmalarda proje kapsamı hakkında açıklamalarda bulunduğu bilinmektedir. Bush’un sözlerinde, proje kapsamında olan ve olmayan ülkeler hakkında bilgiler verilmiştir.
Osman Demir’den Haberler.com Yorumu
Haberler.com’un gündemine taşınan Amerika Birleşik Devletleri’nin uluslararası ilişkilerini etkileyen Büyük Orta Doğu Projesi ve başkanlık seçimi ilişkisi üzerine Osman Demir yorumunda bulunmuştur. Bu süreçte, ABD’nin Orta Doğu politikaları ve Türkiye’nin yer aldığı kritik konular da vurgulanmaktadır.